interview met:

Yvonne, Laurens & Silvan

Yvonne, Laurens & Silvan

Nieuwe bewoners aan het woord:

Juli 2015 was een mooie maand voor Laurens Kalwij en Yvonne Ruiter. Maandag de 13e werd hun eerste kindje geboren, zoon Silvan. En vier dagen daarvoor kregen ze de sleutel van hun nieuwe huis. Het huis waar Silvan op zal groeien, een prachtige twee-onder-één-kap in de nieuwe wijk Heerenweide.

Als we Yvonne en Laurens spreken, zitten ze nog in hun appartement in Hoogwoud. “Ik woon hier nu ruim vijf jaar”, zegt Yvonne, “en Laurens is bij me ingetrokken. Nu is het tijd voor onze volgende stap.” Laurens woonde 13 jaar in Amsterdam, waar hij nog steeds werkt. “Maar ik ben geboren en getogen in Spanbroek en dat gezellige dorpse gaat dan toch weer trekken. Yvonnes ouders wonen in Hoogwoud, haar broer in Opmeer. Mijn familie zit in Spanbroek. We kunnen na elke verjaardag kruipend naar huis!”

Spanbroek ligt gunstig ten opzichte van steden als Alkmaar, Hoorn en Purmerend. “Ik kan zelfs in 40 minuten op mijn werk in Amsterdam Zuidoost zijn, als ik de files een beetje weet te vermijden”, zegt Laurens. “En hier in het dorp is eigenlijk altijd wel iets te doen”, vertelt Yvonne. “Laatst waren we nog op Zomerpop en in de vakantie worden er leuke dingen georganiseerd voor groot en klein. Er zijn genoeg winkels, vrij veel sportverenigingen, een zwembad. Ik heb hier echt een heerlijke jeugd gehad.”

Handige tips

“De sociale samenhang is gewoon groter dan in de stad”, merkt ze op. “Met zo’n nieuwe wijk als Heerenweide is dat natuurlijk helemaal leuk. Je start echt samen een hele nieuwe buurt.” Al tijdens de bouw gingen Laurens en Yvonne af en toe te rade bij hun aanstaande buurtgenoten. “Dat vonden we leuk en het bleek ook nuttig te zijn. We kregen handige tips. Bijvoorbeeld over de voordelen van vloerverwarming ten opzichte van radiatoren. En we hoorden ook via onze buren dat we kosteloos het dakraam van voor naar achter konden laten zetten”, vertelt Laurens. Dat leidt meteen tot een tip voor aanstaande kopers: “Begin op tijd met het bedenken van de opties die je extra of anders zou willen in je huis. Vaak kan er meer dan je denkt,” zegt Laurens. “

Kom langs

In september 2015 verhuist het jonge gezin naar hun splinternieuwe twee-onder-één-kap in Heerenweide. Laurens is enthousiast: “Ik vind het echt een statig huis. We kijken enorm uit naar het leven dat we daar zullen hebben. Met lekker veel ruimte, een tuin, een eigen kamer voor Silvan en veel groen en water in de buurt.”

Als ze er eenmaal wonen, mogen mensen die overwegen om ook een huis in Heerenweide te kopen dan bij ze aankloppen? “Natuurlijk”, zeggen ze gastvrij, “iedereen die interesse heeft mag gewoon langskomen. Leuk toch, om even binnen te kijken of een paar vragen te stellen?” Die uitnodiging staat. U vindt Laurens, Yvonne en Silvan aan de H.J.M. Keijzerlaan 26 in Spanbroek.

“De sociale samenhang is gewoon groter dan in de stad”